Idag är det grammatikdagen, dagen då skolor och universitet runt om i Sverige uppmärksammar och jobbar lite extra med grammatik.
Grammatik alltså, fy så trist! Ja, så känner nog många – men inte alla. Här på Crossmedia pratar vi grammatik varje vecka. Ofta utifrån ett professionellt perspektiv såklart, men ibland också ur en personlig och lite roligare synvinkel. För även om vi är flera som har orden som expertis så är det ingen som kan allt, och framför allt är vi inte alltid ense om allt. Det kan leda till en del roliga diskussioner – och nya kunskaper.
Här är ett par av de många, och vanliga, språkliga problem som jag själv brottas med lite då och då:
Plural-s i svenskan?
En partner, flera … ja vaddå? Partners säger de flesta, numera. Men enligt de flesta språkvetare och språkvårdare bör inte partner böjas i plural. Alltså, en partner, flera partner. Inte heller designer, jury, lobby, zombie eller selfie passar riktigt bra att böja med s, det blir bättre med inget alls, eller -r eller-er. S-plural används flitigast för lånord, och kan ses som ett kvitto på hur engelskan integreras allt mer i det svenska språket. Det är också de yngre som använder plural-s allra mest.
Nu har Språkrådet ändå i sin senaste version av ”Svenska skrivregler” öppnat för en användning av s-formen. Ett s innebär en del problem med fortsatta böjningar (vem vill säga partnersarna, eller zombiesarna?), men faktum är ju att språket utvecklas av folket, och folket verkar ha valt s:et. Det är nog så Språkrådet har tänkt. I mina öron låter det fortfarande tokigt, kanske mest för att samma ändelse anger genitiv i svenskan. Men just här tänker, och känner, vi lite olika på redaktionen.
De eviga versalerna
Astrazeneca, eller förlåt – AstraZeneca – var en av pionjärerna bland de stora bolagen. Numera krävs det nästan ett grävande arbete för att hitta ett företag, varumärke, eller en verksamhet som inte har plockat in en versal mitt i namnet. Reklamspråk, varumärkesskydd, kanske även lite hänsyn till Google ibland. Det är lättare att hålla ihop ett varumärke som består av två ord om de sätts ihop till ett ord, och det blir tydligare om det andra ordet skrivs med versal. Men i längden blir det knepigt.
Det svenska språket är i grunden ganska logiskt, hur man ska skriva går oftast att räkna ut. Men med såna här avsteg blir det genast knepigare. Om företaget själv sätter reglerna för hur varumärket ska skrivas så blir följden en nästan oändlig rad av möjligheter. Som skribent måste man då lära sig hur varje varumärke ska skrivas. Vi får alltså ett svårare och mer nyckfullt språk. Här är rekommendationen från Språkrådet fortfarande att i redaktionell text inte ta hänsyn till företagets/varumärkets interna skrivsätt, utan helt enkelt skippa versalen. Då blir det Astrazeneca alltså. Eller möjligen Astra Zeneca, med mellanslag. Risken för själva varumärket är just det att skrivsättet inte blir konsekvent, folk kommer att skriva på olika sätt om det inte finns logiska regler att hålla sig till. Och just det är knappast bra ur varumärkessynpunkt.
Om du frågar Språkrådet, eller mig, finns det fortfarande inget iPhone, bara Iphone, inget LinkedIn, bara Linkedin. Och så vidare. Det är enkelt, logiskt, bra. Men som reklamare, ja då har man förstås ändå alltid kundens bästa och kundens önskemål (tyvärr inte alltid desamma) i åtanke – oavsett vad reglerna säger. Och pratar vi exempelvis logotyper, ja då är det förstås fritt fram att skriva och skissa precis så som man som varumärkesägare själv vill. Här är det oftast viktigt att hitta sitt eget uttryck och skapa igenkänning.
Ja, grammatik kan vara intressant, eller hur? Om du ändå tycker att det är trist och jobbigt så kan du höra av dig och låta oss språknördar hjälpa till. För språket är en oerhört viktig del i kommunikationsarbetet, och det företag eller den organisation som inte inser vikten av ett snyggt och förtroendeingivande språk riskerar att förlora trovärdighet, och i slutändan även pengar.
Glad grammatikdag!
Mats Hellström
Creative Director & Byråchef