I dag firar vi Skiljetecknets dag och de där små, livsviktiga tecknen som gör att vi kan skilja ord, meningar och satser åt. Kommatecken, kolon och semikolon gör ofta stor skillnad och hjälper oss att göra språket begripligt.
Ett sätt att uppmärksamma Skiljetecknets dag kan vara att använda semikolon på ett riktigt sätt. Så här skriver till exempel Språktidningen:
”Det är ganska vanligt att man blandar samman hur kolon och semikolon ska användas, men i själva verket har de varsina rätt så avgränsade användningsområden. Kolon används före uppräkning, exemplifiering, förklaring och dylikt, till exempel i ”Telefonen finns i följande färger: röd, svart och gul.” Semikolon kan användas mellan satser som har ett nära samband med varandra när man tycker att punkt är för starkt avskiljande och komma för svagt, som här: ”Skillnaden mellan arbets- och vilodagar blev mindre skarp; hon kunde tillåta sig vilodagar mitt i veckan.” Före uppräkningar ska det vara kolon, men i själva uppräkningen kan man använda¬ semikolon för att avskilja grupper från varandra: ”Ryggsäcken stod där packad med det nödvändigaste: ett ombyte kläder och toalettsaker; smörgåsar, frukt och varm dryck; karta och kompass.”
Du kan också testa dina kunskaper om de små tecknen i Dagens Nyheters kluriga quiz. Lycka till!