Så skriver du bra texter till webben

Det är hård konkurrens om läsarna på webben. Ofta har du bara några sekunder på dig att fånga besökarens uppmärksamhet. Med välskrivna, relevanta och lättlästa texter ökar du dina chanser. Här delar vi med oss av sju knep för att just din text ska bli läst.

1. Vem skriver du för?
Fundera först och främst på vem du skriver för och vad du vill ha sagt. Vill du informera, underhålla, övertyga? Vad vill du att läsaren ska känna, göra eller veta? Tänk på att det är svårare att nå fram om du försöker skriva för alla, och om du har flera budskap i samma text.

2. Lägg krut på rubriken
På webben och i sociala medier är det rubriken som får oss att vilja läsa vidare, och det är även den som syns i sökresultat. En bra rubrik är både relevant, informativ och lockande. Anpassa rubriken efter innehållet i texten och gärna efter de sökord som din målgrupp kan tänkas använda sig av när de googlar.

3. Börja med det viktigaste
För att snabbt fånga läsarens intresse bör du alltid inleda med det viktigaste. Fördjupning och mer information kan komma senare i texten.

4. Hjälp läsaren att förstå vad som är viktigt
Punktlistor, mellanrubriker och fetmarkerade nyckelord förenklar läsningen på webben och skapar mer intresse. Det är också ett smart sätt att fånga in alla ”skumläsare”.

5. Strössla inte med emojis
Emojis kan i bästa fall fungera som ett sätt att dra till sig uppmärksamhet i en text och kan fungera väl i till exempel sociala medier. I värsta fall skapar de förvirring och gör att texten upplevs som oseriös. Använd med måtta.

6. Var noggrann
Särskrivningar och andra språkliga fel kan lätt ta udden av din text. Var noggrann och läs igenom alla stycken ordentligt. Är du det minsta osäker, låt någon annan läsa igenom texten innan den publiceras.

7. SKRIK INTE
Undvik så långt du kan versaler i dina texter, det uppfattas som att du skriker och kan skrämma bort läsaren.

Glöm inte …

  • Call to action. Ha gärna med en formulering som får besökaren att agera. Det kan vara ”dela med dina vänner”, ”läs mer på vår blogg” eller ”ladda ner nu”.

Vi kan hjälpa dig!
Vi på Crossmedia älskar att skapa bra digitala texter. Hör av dig till oss på info@crossmediagroup.se, så hjälper vi dig.